MUBEM Doğa Okulu: Knidos Yaz Bilim Kampı II 2023

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel zenginliğimiz ve çeşitliliğimizin evrensel kültüre katkı sağlayacak şekilde gelecek kuşaklara aktarılması ve bilgi toplumuna dönüşümün desteklenmesi hedefleri çerçevesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUBEM) ve Knidos Kazı Başkanlığı iş birliği ile TED Bodrum Koleji 7. sınıf öğrencilerine yönelik “MUBEM Doğa Okulu: Knidos Yaz Bilim Kampı II” projesi 9-11 Haziran 2023 tarihleri arasında Muğla İli Datça ilçesi Knidos Antik Kentinde gerçekleştirilmiştir.
Yürütücülüğünü MUBEM Müdürü Prof. Dr. Ayşe OĞUZ ÜNVER ve Knidos Kazı ve Araştırmaları Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ertekin DOKSANALTI’nın üstlendiği, Dr. Hasan Zühtü OKULU ve Öğr. Gör. İbrahim KARAOĞLAN’ın uzman olarak yer aldığı projenin temel hedefi, genç bireylerin İlk Çağ’dan günümüze bilimsel ve teknik bilgilerin gelişim süreçlerini keşfetmeleri, farklı disiplinlerden bilim insanları ile bilimsel araştırma süreçlerini ilk elden deneyimlemeleri ve bilime yönelik bütünsel bir bakış açısı kazanmalarıdır.
Proje katılımcıları, arkeoloji, epigrafi, astronomi, temel bilimler ve su ürünleri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu farklı disiplinlerdeki bilim insanları ile birebir etkileşim içerisinde bilimsel çalışmaları deneyimleme şansı yakalamışlardır.  Katılımcılar ilk gün, gündüz etkinliklerinde Knidos Antik Kentinde eğitim kazıları gerçekleştirmiş ve restorasyon çalışmalarında görev almışlardır. İkinci gün gündüz etkinliklerinde katılımcılar, yazıtlardan estampaj alma çalışmalarında görev almış, ünlü astronom ve matematikçi Eudoksos’un vatanı olan antik kentte yer alan iki farklı güneş saatinin çalışma prensiplerini temel alarak kendi güneş saatlerini tasarlamış, bölgenin endemik flora ve faunasını keşfetmiş, antik dönemden ilham alan sanat ve spor etkinliklerine katılmış, antik kentte bulunan iki farklı limanda deniz suyu analizleri gerçekleştirmişlerdir. Gece etkinliklerinde ise katılımcılar, ışık kirliliğinin bulunmadığı bu benzersiz bölgede, teleskopları ile gökyüzünü gözlemlemiş ve farklı gök cisimlerini inceleme ve belgeleme fırsatı bulmuşlardır.
Kampın son günü TED Bodrum Yöneticilerinin de iştirakleri ile öğrencilere katılım belgeleri takdim edilmiştir.
Proje yürütücüleri, katkı ve destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Rektörlüklerine teşekkür etmişlerdir.
 

Son Güncelleme Tarihi : 20.06.2023 12:25 Okunma Sayısı : 319

Son Haberler